Att gå på auktion är populärt

| |

Unika föremål har alltid fascinerat. Likaså det där ögonblicket då man faktiskt tror sig hitta ett. Det handlar inte bara om ekonomiska värden. Ting kan vara värdefulla av en rad anledningar. Många har stort intresse att åka runt på loppisar och auktioner. Det är lite av en folkrörelse som till och med får stor uppmärksamhet. Inte minst i form av TV-program där man som tittare får följa med i sökandet efter det unika. Många gånger finns det en stor kunskap om kultur och historia bakom ett fynd. Att göra inköp på auktion ligger också rätt i tiden då återanvändning gynnar miljön.

 

 

Många roas av spänningen

 

Runt om i landet arrangeras en mängd auktioner varje år. Det är allt ifrån gårdsauktioner där dödsbon och bruksföremål säljs, till de mer exklusiva där konst, smycken, och mycket annat kan klubbas på de stora auktionshusen. Vem som helst kan lämna in föremål för värdering och auktionering. Det finns dock inga garantier för att ett föremål verkligen säljs och en del föremål kanske inte tas emot. Auktionsfirman brukar ta ett arvode som dras av på slutpriset. Att gå på auktion kan vara riktigt spännande och många ser en sport i själva budgivningen som ibland kan gå väldigt fort.

 

Både besökare och föremål kan färdas långt

 

Det finns auktionsfirmor som är väldigt nischade och enbart sysslar med antika möbler. Andra är bredare och erbjuder en rad tjänster och verkar över stora geografiska ytor. Går man exempelvis på en auktion i Luleå kan man hitta objekt från stora delar av Norrland. Samma auktionsfirma kan till och med ha varit involverad i att såväl transportera ett helt dödsbo som städning av bostaden det kommer ifrån. Oavsett man är erfaren samlare eller en glad amatör samlas ofta mycket folk till auktion. Man budar mot varandra och hoppas kunna göra det bästa klippet.

Hur fixar man sig en fin trädgård?

Next