Vanliga tak i Stockholm

| |

Taket är tillsammans med fasaden husets viktigaste ytskikt som ska hålla fukten ute och förhindra att mögel och röta tar sig in. Både fasad och tak ska besiktigas regelbundet, men taket bör kontrolleras lite oftare då det är mer utsatt för väder och vind. En gång om året ska man besiktiga sitt tak, men har det stormat lite extra är det bra om man tar sig en extra koll så att inte någon takpanna har hamnat snett eller någon plåt har släppt. 

Vid en takbesiktning kontrollerar man att taket är tätt och att inget är trasigt eller har lossnat. Särskilt viktigt är det att kontrollera skyddsplåten runt en eventuell skorsten eller takfönster eftersom det inte är ovanligt att vatten letar sig in där. Samtidigt som man kontrollerar taket kan man passa på att rensa hängrännor och kontrollera att takavvattningen fungerar som den ska. Genom att hela tiden sköta om och åtgärda småfel samt renovera får man ett tak som håller längre.

 

Material och väderförhållanden påverkar takets hållbarhet

Det är inte alltid så lätt att klättra omkring på ett tak och kolla om det läcker in eller laga och renovera. Men en takläggare kan både besiktiga, renovera och lägga nya tak. En takläggare kan också göra upp en plan för underhåll och även bedöma när det är dags att byta taket. Hur länge ett tak håller beror på vilket material det är gjort av, men också väderförhållanden spelar in samt var huset ligger.

Tak i Stockholm som ofta är gjorda i plåt eller tegel har en livslängd på ungefär 50 år respektive 100 år, om de underhålls som de ska. Ett plåttak som tappat sin färg ska exempelvis målas om så att det inte rostar sönder. Ett tak av tegel måste rengöras från mossa, annars binder den fukt i pannan och risken finns då att undertaket skadas. 

Previous

Derfor går du ikke galt med en New Yorker væg